Zawiesinę antygenową

Zawiesinę antygenową przygotowuje się na buforowanym roztworze NaCl o pH 6,0 w następujący sposób: Do szklanej buteleczki pojemności 30 ml z płaskim dnem i dokładnie doszlifowanym korkiem nalewa się 0,4 ml buforowanego roztworu NaCl. Następnie należy w ciągu 6 sek. dodać kroplami 0,5 ml antygenu, wydmuchując starannie ostatnią kroplę z pipety. W czasie wkraplania antygenu i w ciągu następnych 10 sek. należy buteleczką opartą na stole wykonać ruchy obrotowe. Z kolei wlewa się do buteleczki 4,1 ml buforowanego roztworu NaCl, dokładnie zatyka buteleczkę szklanym korkiem i energicznie wstrząsa przez 10 sek. celem dokładnego wymieszania jej zawartości. W jednej porcji nie wolno przygotowywać większej ilości zawiesiny antygenowej niż z 1 ml antygenu. Tak przygotowana zawiesina antygenowa musi być zużyta tego samego dnia. Jeżeli chcielibyśmy przygotowaną zawiesinę antygenową używać przez szereg dni, należy ją ustabilizować przez dodanie 0,05 ml 1% alkoholowego roztworu kwasu benzoesowego na każde 5 ml zawiesiny antygenowej, umieścić w dokładnie zamkniętej buteleczce i po dokładnym wymieszaniu przechowywać w lodówce w temp. 6°. Po wyjęciu z lodówki i odlaniu potrzebnej danego dnia ilości zawiesiny resztę szybko wstawić z. powrotem do lodówki. Odmierzoną porcję zawiesiny antygenowej wolno użyć w odczynie dopiero po 30 min. przetrzymywania w temperaturze pokojowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *